Uitvinders van de toekomst

Maakt technologie echt gelukkig?

De tijd staat niet stil. Elke dag komen er nieuwe uitvindingen op de wereld.

Ze ontstaan vanuit mensen die creatief op zoek gingen naar een oplossing voor een probleem.

Uitvindingen zijn dingen die op ons pad komen en het leven vergemakkelijken.

Maar is dat altijd zo?

Vroeger en nu…

Herinner je je nog je eigen kindertijd? Waar bracht je je vrije tijd door? Was dat in je eigen tuin of mocht je ook al eens op straat om met de buurtkinderen te spelen?

In de meeste dorpen was er een plekje waar je samen kwam. Samen gingen jullie op avontuur en ontdekte de natuur.

Waarom zien we dit nu minder?

Mensen gaan minder in contact met elkaar. Vroeger kende je iedereen van het dorp. Je wist hoe ze waren en vertrouwde hun. Nu communiceer je meer via social media en vooral met de mensen die je kent. Je komt niet snel in contact met nieuwe mensen.

Ook het verkeer zou een belemmering kunnen zijn in de huidige samenleving. Het werd met de jaren drukker waardoor je de neiging hebt om je kinderen te beperken tot spelen in de tuin, uit angst dat er iets gaat gebeuren. Dit verkleint de kans opnieuw om nieuwe contacten te leggen.

Tegenwoordig hebben sommige kinderen minder de neiging om naar buiten te trekken. Hun vrijheid wordt beperkt zonder dat we er zelf stil bij staan. We zorgen er ook voor dat de kinderen steeds iets te doen hebben. Ze moeten een hobby hebben of een sport doen. We willen het liefst de kinderen constant bezig zien.

En dan heb je de technologie… Doordat er zoveel technologie in ons leven aanwezig is, is het gemakkelijk om hier gebruik van te maken zoals bijvoorbeeld: een film opzetten, de ipad aanbieden,… .

Ga eens op restaurant. Wat kreeg je vroeger als kind om je mee bezig te houden tijdens het wachten? Meestal waren dat kleurpotloden, tekenpapier, was er een buitenspeeltuintje of je had een gesprek met je ouders, je broers of je zussen.

Welk beeld zien we nu vaker terug?

De wachttijd moet worden ‘ingevuld’. Naast de glazen en het bestek, ligt tegenwoordig onze smartphone ook op tafel. We hebben het gevoel dat we steeds bereikbaar moeten zijn. In uitzonderlijke gevallen gebruiken we zelfs de wetenschappelijke term ‘nomofobie’, de angst om niet bereikbaar te zijn.

De wachttijd voor de kinderen willen we vaak ook invullen door hun een tablet of GSM aan te bieden met filmpjes, spelletjes,… want hierdoor ‘houden ze zich rustig’.

Maar is technologie dan iets negatiefs?

Wij, uitvinders van de toekomst, zien ook de positieve kanten ervan in. Het gaat volgens ons om de manier waarop je technologie aanbiedt én de grenzen die je hierbij stelt. Wij zien het aanbieden van de tablet als een leermiddel mits het juiste gebruik ervan. Zoals we allemaal weten, stellen kinderen veel vragen. Het zou fijn zijn, moesten wij als volwassenen op al hun vragen kunnen antwoorden. Maar kinderen moeten zelf op onderzoek kunnen gaan en door dit te doen blijven ze deze nieuwe informatie langer onthouden. Ze hebben de kennis ervaren door ernaar op zoek te gaan. De tablet kan een hulpmiddel zijn in de zoektocht naar antwoorden.

Als we het hebben over games, dan zien we een duidelijk onderscheid tussen educatieve spelletjes en tijdverdrijvende spelletjes.

Wat zijn dan de kenmerken van een goede game?

Kinderen spelen games, dit niet omdat ze het moeten, ze doen het graag. Ze zijn uit zichzelf gemotiveerd. Wanneer kinderen plezier beleven aan spel geraken ze in een bepaalde toestand, “de flow”. In zo een flow zitten de kinderen echt in hun spel, ze hebben een doel voor ogen. Het ene spel is al leerrijker dan het andere, het is dus erg belangrijk dat je hier kritisch naar kan kijken. Bij een juiste keuze van games gaan kinderen uitgedaagd worden, voor problemen geplaatst worden,… dit alles draagt bij aan het probleemoplossend denken bij kinderen. De kinderen kunnen zelf opzoek gaan naar verschillende manieren om een probleem of situatie op te lossen, lukt dit niet van de eerste keer… niet erg, herstart het level en probeer het opnieuw. Zo leren de kinderen ook dat falen niet erg is. Integendeel, het zorgt ervoor dat ze nieuwe inzichten krijgen. Het doorzettingsvermogen en de succeservaringen die ze hieruit ervaren maakt hun blij en geeft hun voldoening.
Maar wat maakt nu echt gelukkig?

Een kijk in de praktijk.

We deden een experiment in de kleuterklas, waarbij we in de eerste plaats de kinderen in een rustige sfeer brachten. Dit deden we aan de hand van een yogasessie. We vonden het belangrijk dat de kleuters zich één voelde met zichzelf en dit kan enkel in een rustige sfeer. We vroegen na deze sessie om individueel een tekening te maken van wat hen echt gelukkig maakt in het leven. Wat denken jullie dat ze hebben getekend? Wel wanneer we hun tekening samen met hun bespraken, kwam er bij 90 procent van de kleuters hetzelfde antwoord naar boven. Het grootste aantal tekende hun ouders, vrienden, familie,  hun huisdieren of hun woonst. Het waren vooral tekeningen waarbij de personages samen waren.

 

Wat is onze conclusie?

We concluderen hieruit dat kleuters genieten van de tijd die ze samen met hun familie of anderen kunnen doorbrengen. Misschien zal het sommige mensen verbazen maar zoals je ziet gaat het niet steeds over de materiële dingen maar meer over de sociale en emotionele beleving. Wanneer kinderen quality time doorbrengen met de mensen die ze het meest vertrouwen bevinden ze zich in hun comfortzone. Dit is belangrijk voor hun ontwikkeling want het geeft hun een veilig, vertrouwd gevoel dat ruimte geeft voor nieuwe uitdagingen. In deze zorgeloze momenten krijgen kinderen nieuwe ideeën en inzichten.

zetjetelefoonuit.png

Bronnen:

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

Maak je eigen website aan bij WordPress.com
Aan de slag
%d bloggers liken dit: